Skip to content ↓

Menedżer jakości

Osoba do kontaktu

mgr Katarzyna Książko
tel.: 12 617 43 01
tel. kom.: +48 603 580 161
kksiazko@agh.edu.pl

Kierownik studiów

dr inż. Jan Sas​​

Organizator studiów

Wydział Zarządzania

ul. Gramatyka 10, 30-067 Kraków
pawilon D-14, pokój 5

Strona internetowa studiów

www.mj.zarz.agh.edu.pl


Charakterystyka studiów

Studia podyplomowe z zakresu zarządzania jakością „Menedżer jakości” (www.mj.zarz.agh.edu.pl) kierowane są do osób zajmujących się zawodowo zagadnieniami jakości w przedsiębiorstwach, osób ubiegających się o certyfikat audytora wewnętrznego zintegrowanych systemów zarządzania (jakość, środowisko, BHP), audytora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa informacji  oraz pełnomocnika ZSZ, a w alternatywnym module specjalistycznym certyfikatu audytora wewnętrznego systemów bezpieczeństwa żywności  i pełnomocnika bezpieczeństwa żywności.

Celem studiów podyplomowych jest poszerzenie wiedzy oraz nabycie przez uczestników umiejętności niezbędnych w przygotowaniu zintegrowanego systemu zarządzania jakością opartego o normy ISO 9001, ISO 14001 oraz ISO 45001, ISO 27001.

Realizując cel główny uczestnicy studiów podyplomowych z zdobywają wiedzę z zakresu nowoczesnych metod i narzędzi zarządzania jakością niezbędną dla zarządzania organizacjami, wiedzę i umiejętności przekazywane przez doświadczoną kadrę szkolącą z wieloletnim praktycznym doświadczeniem.

W trakcie studiów uczestnicy przystępują do egzaminu certyfikującego na audytora i pełnomocnika ZSZ oraz audytora bezpieczeństwa informacji. Pozytywny wynik oznacza uzyskanie wydawanych przez SGS Polska następujących certyfikatów:

  • Audytora wewnętrznego zintegrowanych systemów zarządzania (jakość, środowisko, BHP)
  • Audytora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa informacji (ISO 27001)
  • Pełnomocnika ZSZ

Uczestnicy otrzymują również świadectwo ukończenia studiów podyplomowych „Menedżer jakości” wydawane przez Akademię Górniczo-Hutniczą.

Dla osób zainteresowanych istnieje możliwość realizacji modułu  specjalistycznego „Menedżer jakości ds. systemów bezpieczeństwa żywności", którego efektem końcowym jest uzyskanie certyfikatów:

  • Audytora wewnętrznego systemów bezpieczeństwa żywności  (ISO 22000 i FSSC 22000)
  • Pełnomocnika systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (ISO 22000 i FSSC 22000)

oraz wpisanie na świadectwo ukończenia studiów podyplomowych "Menadżer jakości" nazwy modułu „Menedżer jakości ds. systemów bezpieczeństwa żywności”.

Program studiów

1. Wybrane narzędzia i metody zarządzania jakością

  • metody i narzędzia doskonalenia jakości procesów i produktów (m.in. KAIZEN, 5S, FMEA, SPC, QFD, PARETO, ISHIKAWA i in.
  • ocena jakości usług (metoda Servqual, metoda CSI)
     

2. TQM – kompleksowe zarządzanie jakością

  • rozwój koncepcji zarządzania jakością – wprowadzenie
  • japoński model TQC i amerykański model TQM
  • rozwiązywanie problemów jakości – przegląd instrumentarium
  • wdrażanie zarządzania jakością
  • modele doskonałości  EFQM, nagrody jakości
     

3. Zarządzanie ryzykiem w systemach zarządzania

  • zarządzanie ryzykiem w biznesie – podstawy teoretyczne
  • zarządzanie ryzykiem w różnych branżach i typach przedsiębiorstw
  • bariery rozwoju przedsiębiorstw na współczesnym rynku
  • analiza różnych typów ryzyka (np. ryzyko wynikające z finansowego aspektu działalności przedsiębiorstw, ryzyko wprowadzenia nowego produktu na rynek, ryzyko umiędzynarodowienia działalności)
  • praktyczne rozwiązania dotyczące zarządzania ryzykiem
  • minimalizacja ryzyka w działalności gospodarczej  – praktyczne wskazówki
     

4. Rachunek kosztów jakości

  • wprowadzenie do problematyki kosztów (definicja i klasyfikacje kosztów, zasady kalkulacji kosztów)
  • ewidencja kosztów w przedsiębiorstwie (zasady ewidencji rachunkowej, układy ewidencyjne kosztów)
  • informacja kosztowa w zarządzaniu jakością (zasady przygotowania informacji kosztowej dla potrzeb zarządzania, identyfikacja kosztów utrzymania jakości, identyfikacja kosztów złej jakości, standardy w zakresie ustalania i analizy kosztów jakości
     

5. System zarządzania jakością wg ISO 9001

  • historia norm dot. jakości: ISO 9000, ISO 9001, ISO 9004 i wprowadzenie do wymagań i wytycznych tych norm
  • zarządzanie systemami jakości – sterowanie i kontrola jakości:
  • istota podejścia procesowego, mapa procesów, diagramy przepływu
  • wymagania normy ISO 9001
  • monitorowanie przepływu procesów
  • monitorowanie i pomiary rezultatów procesów
  • wskaźniki doskonałości wykonania
  • doskonalenie procesów biznesu
     

6. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wg ISO 45001

  •  aspekty prawne związane z bezpieczeństwem i higieną pracy
  •  wprowadzenie do systemów zarządzania BHP
  •  wymagania i wytyczne norm PN-ISO 45001
  •  dokumentowanie systemu zarządzania BHP
     

7. Zarządzanie bezpieczeństwem informacji wg ISO 27001

  • informacja i bezpieczeństwo informacji
  • wymagania normy
  • proces wdrażania i certyfikacji systemu
  • cykl PDCA
  • ocena ryzyka
  • postępowanie z ryzykiem
  • wybór zabezpieczeń
  • ocena zgodności systemu
  • certyfikacja
     

8. Zarządzanie środowiskowe wg ISO 14001

  • historia norm środowiskowych
  • wymagania prawne
  • wprowadzenie do systemów zarządzania środowiskowego
  • wymagania i wytyczne norm serii ISO 14000
  • normy, przepisy prawne
  • identyfikacja aspektów środowiskowych w procesie
  • identyfikacja zagrożeń w procesie
  • nowości w prawodawstwie
  • praktyczne podejście
     

9. Audity zintegrowanych systemów zarządzania

  • integracja systemów zarządzania (obszary integracji, dokumentacja zintegrowana)
  • technika planowania, koordynacji i przygotowania auditów wewnętrznych
  • technika przeprowadzania auditu
  • dokumentowanie wyników auditu
  • lista pytań kontrolnych – narzędzie audytora
  • audity zintegrowanych systemów zarządzania
  • audit dla doskonalenia, poprawy efektywności, ograniczenia ryzyka
  • wymagania normy ISO 19011
  • sylwetka audytora
  • zarządzanie auditami
  • metodyka planowania, przygotowania auditów i realizacji
  • raportowanie

1. System HACCP wg Codex Alimentarius

  • wymagania prawne – prawo żywnościowe
  • Dobre Praktyki Produkcyjne i Higieniczne (GMP i GHP)
  • Codex Alimentarius – podstawowe informacje i definicje, omówienie zaleceń wg CAC/RCP 1-1969, rev. 4-2003
  • 7 zasad HACCP, 12 etapów wdrażania
  • rodzaje zagrożeń i płaszczyzny działań przeciwko zagrożeniom
  • Wyznaczenie CCP (Krytyczny Punkt Kontroli)
  • weryfikacja i walidacja systemu
  • dokumentacja systemu

 2. Certyfikacja wyrobów i usług – łańcuch produkcji żywności „od pola do stołu”

  • przykłady standardów obejmujących cały łańcuch produkcji żywności oraz mających zastosowanie w poszczególnych jego ogniwach (produkcja podstawowa, przetwórstwo, dystrybucja – m.in. GlobalGap, QS, GMP+)
  • przybliżenie informacji na temat wymagań sieci dla ich dostawców na przykładzie standardu brytyjskiego BRC (British Retail Consortium Standard Food): zakres zastosowania, wymagania standardu BRC Food, proces certyfikacji
  • przybliżenie informacji na temat wymagań sieci dla ich dostawców na przykładzie standardu IFS (International Food Standard): podstawowe obszary zastosowania, wymagania standardu IFS, proces certyfikacji

3. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000

  • norma ISO 22000 – ogólne wiadomości i struktura standardu, definicje
  • dokumentowanie i ogólne wymagania systemu
  • polityka bezpieczeństwa żywności
  • odpowiedzialność i uprawnienia
  • planowanie SZBZ (PRP, HACCP)
  • omówienie wymagań dotyczących programów wstępnych w oparciu o specyfikację PAS220
  • komunikacja zewnętrzna i wewnętrzna
  • walidacja, weryfikacja i doskonalenie systemu
  • identyfikowalność
  • działania korygujące
  • produkt niezgodny i wycofanie wyrobu z rynku
  • proces certyfikacji FSSC 22000 (Food Safety System Certification ISO22000)

4. Audity wewnętrzne w Systemie Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg FSSC 22000

  • metodyka wg normy ISO 19011 i ISO 22003 – definicje, zasady i cele auditu, dowody z auditu
  • profesjonalizm i rola auditora, wymagania i kompetencje
  • rola klienta i rola auditowanego
  • powody przeprowadzania auditów, przygotowanie planu auditu
  • przeprowadzanie audytu i metody auditowania
  • przygotowanie raportu po audicie i dalsze działania
  • wprowadzanie w auditowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • planowanie i przygotowanie do auditu
  • identyfikacja niegodności i ich kategoryzowanie
  • układanie listy pytań pomocniczych
  • przeprowadzanie auditu i raport z auditu

5. Rola Pełnomocnika w Systemie Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

  • rola Pełnomocnika Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności/Przewodniczącego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • nadzorowanie wymagań prawnych
  • przygotowanie organizacji do certyfikacji systemu zarządzania
  • proces certyfikacji
  • zintegrowanie dokumentacji

Sylwetka absolwenta

Studia przeznaczone są dla osób zajmujących się zawodowo zagadnieniami jakości w przedsiębiorstwach, dla osób ubiegających się o certyfikat audytora wewnętrznego zintegrowanych systemów zarządzania (jakość, środowisko, BHP), certyfikat audytora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa informacji, certyfikat pełnomocnika ZSZ, a w alternatywnym module specjalistycznym certyfikat audytora wewnętrznego systemów bezpieczeństwa żywności i certyfikat pełnomocnika systemów bezpieczeństwa żywności.

Uczestnicy nabywają niezbędną wiedzę dotyczącą wdrażania i nadzoru nad systemem zarządzania jakością opartym na normach PN-ISO 9001, zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (norma ISO 45001), bezpieczeństwem informacji (ISO 27001) oraz zarządzania środowiskowego (PN-ISO 14001), a także ISO 22000, EN-ISO 19011. Ponadto uczestnicy są zapoznawani z wybranymi zagadnieniami zarządzania jakością, a mianowicie:

  • rachunkiem kosztów jakości,
  • www.agh.edu.plhttps://www.agh.edu.pl/wybranymi narzędziami i metodami zarządzania jakością
  • TQM – kompleksowym zarządzaniem jakością,
  • zarządzaniem ryzykiem w systemach zarządzania.

Uczestnicy są przygotowani do przystąpienia do egzaminu certyfikującego na audytora i pełnomocnika ZSZJ, audytora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa informacji oraz audytora wewnętrznego systemów bezpieczeństwa żywności i pełnomocnika systemów bezpieczeństwa żywności. Wszyscy zainteresowani takim egzaminem mogą do niego przystąpić w trakcie realizacji studiów podyplomowych w ramach wniesionej opłaty za studia.

Dodatkowe informacje

Czas trwania:
2 semestry

Tryb zgłoszeń:
o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń

Liczba miejsc:
60


Rekrutacja

Zgłoszenia i opłaty

Miejsce zgłoszeń:
Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: kksiązko@agh.edu.pl

lub w biurze studiów:

AGH, Wydział Zarządzania
ul. Gramatyka 10, 30-067 Kraków
pawilon D-14, pokój 5 (parter)

Osoba przyjmująca zgłoszenia:
mgr Katarzyna Książko
tel.: 12 617 43 01
tel. kom.: +48 603 580 161
kksiazko@agh.edu.pl

Termin zgłoszeń:
1 V 2024 - 30 IX 2024

Opłaty:
4 800 zł (płaność semestralna)

Informacje dodatkowe:
Zjazdy odbywają się w soboty i niedziele, jeden zjazd w miesiącu.

Uruchomienie studiów nastąpi pod warunkiem zgłoszenia się min. 25 osób.

Wymagane dokumenty

  • formularz zgłoszeniowy plik do pobrania
  • podanie o przyjęcia na studia podyplomowe
  • oświadczenie dotyczące płatności
  • dyplom ukończenia studiów wyższych (do wglądu - celem poświadczenia jego kopii za zgodność z oryginałem)
  • poświadczenie wniesienia opłaty wpisowej w wys. 100 zł, która jest wliczona w wysokość całkowitej opłaty za studia podyplomowe
  • poświadczenie wniesienia opłaty za studia podyplomowe za pierwszy semestr studiów, nie później niż w terminie 14 dni przed rozpoczęciem zajęć dydaktycznych w ramach studiów podyplomowych

Stopka